Nu op de auto, straks op de racefiets voor Artsen zonder GrenzenOnze rijders Bastien en Willem hebben afgelopen woensdag een bezoekje gebracht aan het evenement ‘Noodhulp van dichtbij’ van Artsen zonder Grenzen in Enschede.
Uiteraard op de racefiets, in combinatie met een mooie training van 115 kilometer.

In juni bezoekt Artsen zonder Grenzen 3 steden in Nederland om het werk dichter bij huis te brengen. Met het evenement ‘Noodhulp van dichtbij: de wereld van Artsen zonder Grenzen’ geven zij mensen in Nederland de unieke mogelijkheid om met eigen ogen te zien hoe zij de noodhulp verlenen. En de kans om van onze hulpverleners zelf te horen hoe zij bijvoorbeeld een mobiele kliniek of een vaccinatiecampagne uitvoeren.

“Indrukwekkend en bewonderenswaardig hoe Artsen Zonder Grenzen zich inzet om mensen in nood medische hulp te bieden. Bijzonder vriendelijke en enthousiaste medewerkers hebben ons vanmiddag een uitgebreide rondleiding gegeven.”

Ook zelf kijken wat Artsen Zonder Grenzen doet?

De evenementen in Amsterdam en Enschede zijn al geweest, maar u kunt nog gaan kijken in Rotterdam:

  • Rotterdam: woensdag 19 t/m zondag 23 juni op het Schouwburgplein.
    Openingstijden: woensdag t/m zaterdag 09.00 – 19.00 uur, zondag 12.00 – 19.00 uur
  • Alle teksten in het evenement zijn in het Nederlands en in het Engels.
  • De toegang voor het evenement ‘Noodhulp van dichtbij’ is gratis.

Meer informatie op de webite van Artsen zonder Grenzen.

Hoe ziet een noodhospitaal eruit? Hoe weet je of een kind ondervoed is? En wat doe je in een cholerakliniek? Met echte tenten en noodhulp goederen die wij in ‘het veld’ gebruiken, willen wij ons werk laten zien.

Wat houdt het in?

De medische noodhulp van Artsen zonder Grenzen vindt meestal plaats aan de andere kant van de wereld. Daarom toeren wij in juni 2013 langs 3 steden in Nederland om ons werk dichter bij huis te brengen. Met het evenement ‘Noodhulp van dichtbij: de wereld van Artsen zonder Grenzen’ willen wij mensen in Nederland de unieke mogelijkheid geven met eigen ogen te zien hoe wij onze noodhulp verlenen. En de kans bieden om van onze hulpverleners zelf te horen hoe zij bijvoorbeeld een mobiele kliniek of een vaccinatiecampagne uitvoeren.

‘Noodhulpkamp’

Daarvoor zetten we middenin Amsterdam, Enschede en Rotterdam een opblaasbaar hospitaal, cholerakliniek, waterpunt, voedingskliniek, vaccinatie-actiepost en een mobiele kliniek op. Zo kun je van dichtbij ervaren hoe het bieden van moeder-en-kindzorg eruit ziet, hoe je weet of een kind ondervoed is en hoe je op een leeg stuk land toch voor schoon water kunt zorgen.

Rondleiding door een hulpverlener

Artsen zonder Grenzen hulpverleners zullen rondleidingen geven. Een mooie kans om uit eerste hand te horen hoe zij hun werk doen én ervaren. Aanmelden voor een rondleiding kan bij onze welkomstbalie.

De mens achter de vluchteling

Ook is er aandacht voor de mens achter de vluchteling, in de vorm van foto’s van onder andere Chris de Bode en Eric Bouvet. In Zuid-Sudan, Myanmar en de Democratische Republiek Congo vroeg Artsen zonder Grenzen naar hun verhaal. Hun getuigenissen zijn te zien in een aantal mini-documentaires.

Video verslag van RTV Oost

RTV Oost heeft een mooie videoverslag gemaakt van het evenement in Enschede.

Foto’s